Till startsida
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Politiker får jämställdhetsundervisning

Nyhet: 2010-01-01

Det kan vara lätt eller svårt att i varje politiskt beslut beakta jämställdheten. Kanske kan det bli en god vana? Ida Legnemark är kommunpolitiker i Borås och en av två feministiskt ansvariga i Vänsterpartiets styrelse. Som kommunfullmäktigeledamot är hon också feminist, allt enligt partiprogrammet.

– Det blir inte jättejubel när jag lägger fram förslag till feministisk stadsplanering, alltså att vi ska planera stadsmiljön med avseende på mäns och kvinnors olika livsvillkor. Många är förstående och säger att förslaget är intressant, men tycker att vi helst inte ska kalla det feministiskt, säger Ida Legnemark.

Ordet feminism är obekvämt för några av hennes politikerkolleger i kommunfullmäktige. Ordet jämställdhet är däremot lättare för fler att ta till sig, och det taktiska ordvalet kan löna sig för att få igenom ett förslag.

Just nu ligger ett förslag från (V) i Borås att kommunbudgeten ska granskas ur ett feministiskt perspektiv. En traditionell översikt över budgetutfallet visar naturligtvis hur de olika samhällssektorerna får del av den kommunala kakan, där skola och omsorg får en stor part. Men vad händer efter fördelningen? Går exempelvis lika mycket pengar till flickor som till pojkar via föreningsbidragen? Alla politiker äger inte kunskapen att världen, och alltså även Borås, skänker könen olika levnadsvillkor.

– Som ett feministiskt parti tycker vi också att skattesänkningarna slår fel. Välfärd betyder för oss att pengarna ska omfördelas från de resursstarka männen till de mindre resurssvaga kvinnorna för balansens skull. Att det finns stora inkomstskillnader mellan könen är en oförklarlig orättvisa som skär genom alla samhällsskikt, och det är rimligt att båda könen har samma ekonomiska resurser, anser Ida Legnemark.

Men hur ska man verkligen få in jämställdhetsperspektivet i varje politisk fråga? Ida Legnemark lägger ansvaret på alla politiskt engagerade oavsett partitillhörighet men är väl medveten om att det tar tid för många att lära om och att få in nya rutiner.

– Den politiska ambitionen är kanske för svag för att verkligen genomföra detta, men nu har vi bestämt att jämställdheten ska finnas med i besluten. När vi har fått in rutinerna måste tjänstemännen rätta sig efter det. Men jag är medlem i ett relativt litet parti som inte kan ändra allt omedelbart. Även om jag ibland tycker att förändringen går trögt, så kan man ändå ta små steg genom att ständigt lyfta fram frågan, säger Ida Legnemark.

Nyligen bestämdes att samtliga ledamöter i Borås kommunfullmäktige ska gå en utbildning i januari i genusfrågor och jämställdhet. Det ska bli kul, säger Ida Legnemark, att gå utbildningen tillsammans med vissa ledamöter … Och utbildningen hålls som resultat av V:s motion i frågan.

– Statistik och fakta finns som visar att i hemtjänsten får vårdbehövande män och kvinnor olika mycket stöd, samma sak gäller för personlig assistans. Varför är det så? Den feministiska analysen behövs för att de större sammanhangen ska stå klara. Det tar tid att påverka, och man vill att det ska gå fort att ändra på felaktiga förhållanden, men insikt och kunskap är tidskrävande. Då måste man få vara nöjd med att något litet har blivit gjort, säger Ida Legnemark.

Kommunpolitiken är på sitt sätt tacksam eftersom resultaten av de politiska åtgärderna syns enkelt och relativt snabbt. Nedskärningar inom skolan och trafikfrågor märks direkt i folks vardag. Men stora frågor, som individualiserad föräldraförsäkring, kräver riksdagsbeslut för att förverkligas. Att i varje beslut beakta jämställdheten är naturligt för Vänsterpartiet, säger Ida Legnemark, som tycker att jämställdheten har starkt stöd inom partiet. Officiellt betonar partiet de ekonomiska frågorna. Fördelningen av samhällets resurser avgör jämställdhetsnivån, och därför gäller det att integrera feminismen i alla frågor, oavsett om det gäller trafik eller sjukvård.

– Vi kanske lever i världens bästa land, men vår uppgift som ett feministiskt parti är att visa vad som fortfarande behöver göras, säger Ida Legnemark. Och det finns fortfarande mycket kvar att göra.

 

AV: Ulla Sundin Beck

© Göteborgs universitet Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakt

| Karta

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?