Till startsida
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Har du sett en brandman som är en kvinna?

Nyhet: 2010-09-09

Jämställdhet är ett typiskt honnörsord som ständigt upprepas i högtidliga sammanhang, men uppdelningen i typiskt manliga och kvinnliga yrken tillhör inte det förgångna. Brandmannayrket är ett av de mest ojämställda med mindre än 2 procent kvinnor. Snart ska det bli ändring på det, hoppas Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Ulf MellströmFörsta steget är förstås att formulera problemet och MSB gjorde en kunskapsöversikt som sedan ledde vidare. Man utlyste ett forskningsprojekt för 10 miljoner under tre år och 13 projektgrupper sökte uppdraget. Två grupperingar ansågs som särskilt intressanta, ett med säte i Karlstad och ett i Luleå. Forskningsprojekten utvidgades dessutom i både tid och pengar till 16 miljoner under fyra år. Forskningsledare i Luleå är Ulf Mellström, professor i genus och teknik [bilden].

– Det är naturligtvis väldigt roligt att få det här uppdraget och det är befogat eftersom räddningstjänsten är så ojämställd. Projektet började vid nyår och vi ska bland annat undersöka den nuvarande tvååriga gymnasieutbildningen för brandmannayrket. Vilka värderingar är det som genomsyrar utbildningen och hur kan de ändras?

Myndigheten har identifierat några viktiga områden för vidare studier. Hur ser föreställningarna ut om vem som kan bli brandman? Hur ser utbildningssituationen ut och hur rekryteras elever till utbildningen? Hur ser den sociala och fysiska arbetsmiljön ut? När frågeställningarna avläses ur ett genusperspektiv så kan man tänka sig att hitta nycklar till ett mer jämställt yrke. Ulf Mellström ger några exempel på hur problemställningen kan vidgas:

– Hur ser arbetsverktygen ut i brandmannayrket och hur relaterar vi det till genus och teknik? Man kan exempelvis undersöka hur tekniken påverkar maskuliniteten. Vi ska också undersöka interaktiviteten mellan forskning och jämställdhet inom detta område, orsakssammanhang och policyfrågor.

Givetvis räknar MSB med att forskningsprojekten ska resultera i relativt handfasta förslag, som en handbok för hur jämställdheten ska utvecklas inom räddningstjänsten. Detta inbegriper även en bättre helhetssyn på räddningsarbete mer övergripande om risker, säkerhetsfrågor och olyckor. En del av svaren dröjer dock eftersom de är kopplade till doktorsavhandlingar, men om drygt tre år ska projekten vara avslutade. Men färdriktningen är klar på en punkt.

– Räddningstjänsten förändras alltmer mot förebyggande verksamhet där möten med medborgarna blir allt viktigare och då måste vi ha en mer jämställd räddningstjänst, avslutar Ulf Mellström.

Ulf Mellström kommer att presentera mer om detta projekt vid den internationella konferensen om jämställdhet och hållbarhet i Linköping den 25 november.

AV:

© Göteborgs universitet Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakt

| Karta

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?